De meeste bruidsparen hebben het vinden van de locatie als nummer 1 op het ‘to do’ lijstje staan wanneer zij starten met de organisatie van de bruiloft.

Maar waarom stel je jezelf niet eerst deze vragen: Willen we een diner of buffet? Willen we het diner helemaal uitgeserveerd krijgen of in ‘familie stijl’ op tafel laten zetten? Een buffet in één lange rij of verschillende kleinere buffetjes (stations) met elk een eigen thema? Een BBQ of misschien een walking diner?

Afhankelijk van het antwoord op deze vragen krijg je een goed beeld van het soort evenement dat je wilt neerzetten en als een logisch gevolg ook de locatie die daar het best bij past. Een zittend diner is veel formeler dan een buffet en voor een BBQ moet je wel een leuke plek buiten hebben.

Daarom stellen wij deze vraag ook altijd aan de bruidsparen tijdens het invullen van de trouwdag checklist. Negen van de tien keer krijgen we het antwoord “Een diner natuurlijk.”.  Maar er zijn veel factoren die meespelen om tot een goede beslissing te komen. De keuze van de locatie is hierbij de voornaamste maar het soort eten dat je geserveerd wilt hebben is een goede tweede. Waar worden jullie zelf blij van en wat zal goed in de smaak vallen bij de meeste gasten die je voor het eten wilt uitnodigen? Je kunt het nooit iedereen voor de volle 100% naar de zin maken, maar je ziet de meeste borden toch liever leeg naar de keuken vertrekken.

Om de keuze misschien iets eenvoudiger te maken volgen hieronder verschillende opties en de voor- en nadelen ervan.

Een formeel diner (zittend)

Het eten wordt aan alle gasten uitgeserveerd op het bord. Tafel- en naamkaarten zijn hierbij meestal wel nodig zodat het bedienend personeel weet wie wat dient te krijgen (denk hierbij aan keuze vlees/vis/vegetarisch of speciaal dieet).

Voordelen: je kunt de gasten precies dat voorschotelen wat zij willen door vooraf een menukeuze mee te sturen met de uitnodiging. Het eten komt vers bereid uit de keuken. Het heeft een chique uitstraling. Je kunt door de plaatsindeling zorgenvoor een goede balans aan tafel en het eten verloopt rustiger omdat de gasten niet hoeven rond te lopen wanneer zij eenmaal naar hun plaats zijn gebracht.

Nadelen: het duurt meestal langer om iedereen te bedienen bij een zittend diner. Bij een grote bruiloft zit er al snel 10/15 minuten tussen de eerste tafel en de laatste. Wanneer je een krap schema hebt (plan dit dan ook altijd ruim in wanneer je het draaiboek maakt), dan kun je beter voor een alternatief gaan.

Familie-stijl diner (zittend)

Een familie-stijl diner is minder formeel en wordt vaak aan lange tafels gehouden om het echte “familie gevoel” nog eens extra te benadrukken. Het eten wordt op het bord aan tafel gebracht en schalen met extra gerechten worden neergezet (denk aan verschillende aardappel- en groenten gerechten). Het personeel loopt daarna regelmatig langs om te zien of iets bijgevuld moet worden.

Voordelen: Een lange tafel oogt gezellig en feestelijk wanneer deze wordt gedecoreerd met veel kaarsen en bloemen en de verschillende schalen met eten. Het geeft de gasten de vrijheid om veel of weinig te nemen zonder dat ze hun stoel hoeven te verlaten.

Nadelen: Al lijkt het gemakkelijk om in deze setting met de mensen om je heen te kunnen praten tijdens het eten, in werkelijkheid zullen de gasten alleen met de twee mensen tegenover en de twee mensen naast ze kunnen praten. Ronde tafels zijn dan een betere optie. Ook is het belangrijk dat het bedienend personeel oplettend is en ervoor zorgt dat het eten snel aangevuld (en warm) blijft.

Eten met verschillende thema’s

Casual maar trendy alternatief voor het buffet. Drie of vier verschillende thema’s die her en der verspreid staan in een ruimte.

Voordelen: Leuk voor de gasten om met elkaar in gesprek te raken terwijl men wacht op het eten. Meestal is er geen tafelschikking en de gasten kunnen dus gaan zitten waar ze willen en teruggaan zo vaak als ze willen. Het eten is goed gevarieerd. Je kunt denken aan een tafel met vleesgerechten, een ander met vis, een sushibar, een tafel met tapas, een vegetarische tafel. Bespreek de mogelijkheden met de locatie of cateraar.

Nadelen: de gasten moeten vaak in een lange rij wachten op eten en misschien wel alle stations aflopen om het eten te krijgen waar zij zin in hebben.

Het Buffet

Casual. Het eten ligt/staat mooi uitgestald op lange tafels waar bedienend personeel hier en daar klaar staat om de gasten te helpen.

Voordelen: In een informele omgeving is deze optie geweldig om met elkaar te kunnen praten en elkaar te leren kennen terwijl je schuifelt langs het buffet. Alle gerechten staan op één plek en de gasten kunnen zo vaak als ze willen weer achteraan aansluiten voor een tweede, derde …. keer opscheppen.

Nadelen: Het kan soms moeilijk zijn om bij het buffet te geraken wanneer dit niet goed is geregeld door de locatie/cateraar. Soms staan mensen of tafels in de weg of is een in- of uitgang te dicht bij de buffettafel zodat er allerlei opstoppingen voordoen. De lange rijen met wachtende gasten is ook een nadeel. Je loopt het risico dat sommige gasten alleen lege schalen aantreffen wanneer zij zich, gewapend met bord, bestek en servet, eindelijk voor het buffet gemanoeuvreerd hebben.

De BBQ

Hebben jullie een informele bruiloft voor ogen die zich voornamelijk buiten (in de zomer) zal afspelen.. dan is de BBQ een optie.

Voordelen: Gezelligheid aan lange picknick tafels terwijl men wacht tot de eerste spiesjes, speklapjes of vis in folie gaar zijn. Een echt ongedwongen buitengevoel. Misschien mag er zelfs een leuk kampvuur bij branden (of vuurkorven en/of fakkels) om de eerste avondkou te verdrijven. Maak het extra sfeervol door lampionnen op te hangen. Gasten kunnen zelf aanwijzen wat zij op het bord willen en vullen dit aan met stokbrood, salades en sauzen.

Nadelen: Zit je met die picknicktafel toevallig precies in de verkeerde windrichting, dan kan het zijn dat je gasten snel veranderen in hoestende en proestende mensen die de volgende dag nog ruiken naar dat specifieke luchtje van net iets te lang aangebakken vlees of vrouwelijke gasten die vechten tegen tranende ogen en de onvermijdelijke Alice Cooper look (uitgelopen mascara). Zorg er ook voor dat de gasten zich na de BBQ kunnen opfrissen. Zet bijvoorbeeld mooie schalen met water en citroenschijfjes neer voor die vette, plakkerige handen en zorg voor grote servetten die de gasten kunnen gebruiken om hun feestelijke kleding te beschermen. Het avondfeest ingaan met een enorme vlek van die rode BBQ-saus op je jurk of overhemd zien de meesten toch niet echt zitten.

Walking diner

Wanneer je liever geen tijd verdoet aan het diner maar hapjes wilt eten terwijl je feest (of geen avondfeest wilt hebben, maar een lange, uitgebreide receptie die wat later begint dan normaal), dan is er tegenwoordig op veel locaties de mogelijkheid om een walking diner te boeken. Hierbij worden allerlei kleine, smakelijke hapjes geserveerd terwijl de gasten staan, dansen of rondlopen.

Voordelen: de gasten maken zelf uit wat zij wel of niet aannemen. Men kan tijdens het gesprek een hapje eten of iets nuttigen en daarna de dansvloer weer op. Je hebt geen gedekte tafels nodig.

Nadelen: de gasten krijgen een stroom aan bakjes, lepels, glaasjes en kleine bordjes in de handen gedrukt en de bediening moet hier goed op ingespeeld zijn want anders veranderen de (sta)tafels al snel in kleine vuilnishopen wat jouw feest of receptie een onverzorgd en chaotisch uiterlijk geeft. De echte dansbeesten lopen natuurlijk het risico met een lege maag te vertrekken wanneer zij de verschillende rondes missen.

Wat de meeste bruidsparen verrast is dat de verschillende opties veelal op dezelfde prijs per persoon zullen uitkomen in de begroting. Een diner aan tafel heeft meer bedienend personeel nodig waardoor de prijs stijgt. Maar bij een buffet, thematafels of familie-stijl diner wordt veel meer voedsel bereid omdat de mensen zelf kunnen pakken en dus stijgt de prijs weer door de hoeveelheid eten. Een BBQ komt meestal enigszins onder de prijs van bovenstaande uit en het walking diner boven de prijs. Maar bij deze twee kun je weer zelf in de hand houden wat er geserveerd wordt en hoeveel.

De belangrijkste boodschap is: neem geen beslissing puur gebaseerd op de prijs maar kies de optie die past bij de stijl die jullie voor ogen hebben.