SSS Bday Giveaway 50

Als weddingplanner krijg ik vaak de vraag “hoe kan jij ons geld besparen?”. Weddingplanners kunnen een belangrijke rol spelen in het opstellen van je budget en je helpen ook niet al te veel af te wijken van dit vastgestelde bedrag.

Maar, JULLIE moeten nog steeds zelf de juist beslissingen nemen en samenwerken met de planner om het vastgestelde budget ook zoveel mogelijk te volgen! We hebben vaak te maken met klanten die zeggen dat zij aan een budget gebonden zijn, maar vervolgens wel extra aankopen doen of nieuwe dingen erbij verzinnen. Wanneer je de raad van de planner niet wilt aannemen en spontane aankopen blijft doen die niet eerder waren gebudgetteerd, dan zal dit er zeker voor zorgen dat je financieel voor (vervelende) verrassingen komt te staan.

Hoe haal je dan het beste uit de leveranciers die een bijdrage zullen leveren? Door te luisteren naar de raad van de weddingplanner! Misschien kennen zij wel een DJ die 5% korting geeft aan bruidsparen die met deze weddingplanner werken. Misschien weten ze wanneer een locatie een stille periode heeft waardoor ze een betere prijs voor je kan bedingen. Misschien hebben zij wel creatieve oplossingen waardoor je de prijs voor de catering iets lager kunt stellen.

Het inhuren en luisteren naar een goede weddingplanner is meestal de kosten meer dan waard.

Neem je toch liever zelf de hele organisatie op je? Dan hebben we hier wat punten voor je neergezet waardoor je gemakkelijker kunt beslissen of het onderhandelen met de leverancier je iets zal opleveren:

  1. Binnenkort al jouw huwelijksdatum? Leveranciers kijken naar wat zij aan opdrachten hebben staan en wanneer die dag nog blanco in de agenda staat, gaan zij soms akkoord met lagere prijzen.  Dit werkt vooral wanneer het je niet echt uitmaakt wie de opdracht gaat uitvoeren. Als je kieskeurig bent is deze werkwijze riskant! Want je loopt natuurlijk wel het risico dat de locatie of andere leverancier al geboekt is.
  2. Ben je flexibel met de datum en dag? Locaties en cateraars geven je sneller een betere prijs wanneer zij kunnen “beslissen” over de trouwdatum. Vrijdag en zaterdag zijn bijvoorbeeld dagen waarop de locaties of cateraars je niet snel een korting zullen aanbieden want op die dagen zijn ze vaak al een jaar vooraf geboekt. Data buiten het trouwseizoen zijn hier veel geschikter voor (bijv. op woensdag in november).
  3. Waar kun je compromissen over sluiten? De gemakkelijkste manier van onderhandelen is wanneer je de leverancier zegt: “Ik heb € xxxxxx. Ik heb nodig xxxxxxxxx en, als ik het me kan veroorloven, wil ik xxxxxxxxx. Wat stellen jullie voor? Door de leverancier jouw beperkingen en grenzen op te geven kunnen zij beoordelen of je een serieuze klant bent of slechts aan het rond shoppen bent om prijzen te kunnen vergelijken (veel leveranciers hebben hier een hekel aan). Zij zullen je openheid op prijs stellen en hun kennis en ervaring inzetten om een deal te kunnen aanbieden die bij jouw wensen en mogelijkheden past. Op deze manier betaal je niet voor diensten of producten die je helemaal niet wilt.

Natuurlijk zijn er ook dingen die je niet moet doen:

  1. Houdt niet achter dat je een bruiloft aan het plannen bent. Er wordt vaak gezegd dat leveranciers hun prijzen verhogen wanneer het woord ‘bruiloft’ wordt genoemd. Het is waar dat prijzen voor bruiloften hoger liggen dan voor een ander soort feest, maar denk er wel aan dat de leverancier er extra tijd en energie insteekt. Je wilt toch niet dat de DJ verschijnt in dezelfde outfit waarin hij een kinderfeestje opluistert. Je wilt niet dat je limousine arriveert en je nog kunt zien dat er de avond ervoor een vrijgezellenfeestje in is gevierd. Je wilt niet dat de bloemist tafelstukken levert die eruit zien alsof ze bij het benzinestation zijn gekocht. Je wilt niet dat de fotograaf een belangrijke foto niet goed kan maken omdat hij de juiste lenzen niet bij zich heeft. Leveranciers die hun diensten aanbieden bij huwelijken gaan altijd een stapje verder omdat zij heel goed begrijpen dat dit een van de belangrijkste mijlpalen in je leven is. Het kost nu eenmaal een beetje meer om alles perfect voor je te af te leveren.
  2. Bel of e-mail de leverancier niet iedere keer dat je van gedachte verandert.  Weddingplanner willen graag constant op de hoogte zijn en je wensen horen. Alle andere leveranciers willen dit meestal niet. De bloemist zal niet graag acht verschillende voorstellen maken omdat je maandelijks van gedachte verandert over de bloemen of de kleur. De leverancier van de bruidstaart wil niet dat je maandelijks komt proeven omdat je toch nog niet helemaal zeker bent over de vulling. De DJ wil zijn play list niet constant veranderen omdat je maar niet kunt besluiten wat de muziek voor de openingsdans zal worden. Natuurlijk zijn dit dingen die iedere bruid regelmatig wel doet (vraag maar eens na bij de leveranciers!), maar het kost de leverancier waardevolle tijd om je iedere keer te antwoorden, en nieuwe voorstellen of proeven kosten je geld! Beslis wat je wilt en blijf bij je besluit!

Bespaar niet op diensten om zo een paar euro uit te sparen. Denk  je dat je bruidsmeisje net zo goed de bloemstukken kan ophalen in plaats van laten leveren? Denk je dat het gebruiken van een iPod hetzelfde resultaat geeft als het boeken van een DJ?

Niemand wil onnodig geld uitgeven, maar bespaar niet op de verkeerde dingen! Want wie moet de scherven (soms letterlijk) oprapen wanneer de dingen fout gaan omdat je van mening bent dat je beter €50 bezorgkosten voor de taart kan besparen dan het uit te geven en de levering over te laten aan een professional?