SSS Bday Giveaway 14

De perfecte toost tijdens een bruiloft is een kunstwerkje van woorden. Het mag niet te kort zijn (“Laten we proosten op het bruidspaar”), maar het moet ook niet langdradig zijn. Het moet leuk en grappig zijn, maar ook wat sentiment bevatten. Dus als jij gevraagd bent om de toost te verzorgen voor het bruidspaar, bereid je dan goed voor en pas op dat je de volgende fouten niet maakt!

1. Wees niet bang om het bruidspaar een beetje te stangen, maar weet tot hoe ver je kunt gaan.
Er loopt slechts een dunne lijn tussen het maken van een gekscherende of een beledigende of pijnlijke opmerking. Dus heb het er niet over hoe dronken zij vaak waren tijdens jullie uitgaanstijd of in welke problemen ze op school zijn gekomen. Ten eerste is het niet erg origineel, maar nog belangrijker…. vergeet niet dat ook opa’s, oma’s en de schoonfamilie onderdeel uitmaken van je toehoorders.

2. Vertel geen privé grapjes
Het maakt niet uit hoe grappig jij en vijf andere vrienden denken dat iets is. Als de helft van je publiek er niet bij is geweest en de clue van het grapje ook niet begrijpen, dan zullen zij niet langer naar je luisteren en zal het moeilijk worden hun aandacht weer terug te krijgen.

3. Blijf niet hangen bij gevoelige onderwerpen
Blijf weg van het praten over verschillen in geloof, cultuur en ras en vooral over exen van het bruidspaar. Deze onderwerpen zijn totaal niet van belang op de huwelijksdag en het aansnijden van deze topics maakt dat de mensen zich vreselijk ongemakkelijk voelen.

4. Zeg niet dat de bruid of bruidegom als een broer of zus voor je is
Iedereen weet wel dat jullie ontzettend goed met elkaar kunnen opschieten. Anders had je de belangrijke taak als “toost master” ook niet gekregen. Vertel liever waarom de bruid en/of bruidegom zo geweldig is en je altijd aan het lachen maakt.

5. Gebruik niet alleen bijvoeglijke naamwoorden om de persoon waarover je praat te omschrijven
Je moet je omschrijving van iemand wel kunnen onderbouwen met relevante verhalen. Hoe specifieker het verhaal, hoe beter de speech.

6. Wees niet te sentimenteel
Probeer minimaal 70% van de speech op te bouwen uit humor en het vertellen van een goed verhaal. Een speech die merendeels bestaat uit een tranenbui en gebrabbeld “ik hou van jullie, jongens” maakt waarschijnlijk weinig of geen indruk. Denk goed terug aan jullie tijd en kom dan met grappige, sappige (maar toelaatbare!) details.

7. Speech niet langer dan 5 minuten
Het is altijd beter dat de gasten snakken naar meer dan dat zij wensen dat je maar zou stoppen met praten.

8. Zorg ervoor dat je niet dronken of zelfs maar aangeschoten bent
Als een glas wijn of een biertje je helpt om je de moed te geven op te staan voor de speech, dan is dat prima. Maar blijf bij één glas tot je klaar bent met deze eervolle taak.

9. Praat niet over jezelf
Ja, je hebt honderden avonturen beleefd met de bruid en/of bruidegom. Dat is ook een van de redenen dat je mag speechen want jij weet veel over ze te vertellen. Maar kijk je verhaal goed na en tel het aantal keren dat het woordje ‘ik’ voorkomt en beperk dit tot een minimum. Het gaat niet om jou!

10. Laat de zenuwen het niet van je winnen
Je staat op het punt om een van de mooiste cadeaus te geven aan het bruidspaar – een persoonlijke speech recht uit het hart. Dat is best spannend en je kijkt er naar uit. Maar als je de hele tijd stijf van de zenuwen je woorden krampachtig uit je mond probeert te wringen, dan krijg je daar later spijt van. Je hebt maar één poging om het goed te doen, dus geniet gewoon van het moment.