Bruidsbloemwerk

Nieuws en informatie over bruidsboeketten en ander bloemwerk

De beste en slechtste bloemen voor mensen met een allergie

Momenteel zijn wij druk bezig met de planning van de bruiloft voor een van onze koppels. En de bruid is erg allergisch voor veel bloemsoorten. Dat kan dan best lastig zijn voor het kiezen van het bruidsboeket en de bloemen en groen ter decoratie op de locatie. Omdat ik nu toch in deze materie duik om de beste oplossingen te zoeken voor onze klant, leek het mij een goed idee om er direct een blog aan te wijden zodat meer bruidsparen met een dergelijke allergie geholpen zijn.

Bloemen en planten kunnen de huwelijksdag totaal verstoren voor mensen met een allergie. Van een loopneus en jeukende ogen tot hoofdpijn en een pijnlijke of dichtslaan van de keel. Maar ik zeg altijd: “Voor alles is een oplossing!”. Uiteraard kan er gekozen worden voor zijden bloemen, maar sommige echte bloemen hebben nauwelijks of geen effect en dit zijn de bloemen waar naar gezocht moet worden.

Er blijken zelfs meer soorten dan verwacht waar mensen met een allergie prima mee kunnen leven (al is een allergie wel altijd heel persoonlijk en waar je wel of niet op reageert is sterk afhankelijk van de mate van jouw allergie, dus probeer het altijd eerst even uit voor de bruiloft!).

Orchideeën, begonia’s, cactus soorten, clematis, akelei, krokussen, narcissen en geraniums zijn enkele van de meest allergie-vriendelijke bloemen en planten. hosta, hortensia’s, irissen en sommige rozen en de meeste tulpen zijn vaak goede keuzes.

Hortensia’s

De hortensia is niet alleen mooi en in veel kleuren verkrijgbaar, maar het is ook een goede keuze voor mensen met een allergie. De hortensia kan als volledige plant of als bloemdecoratie dienen. Vraag wel even na of de hortensia (gemakkelijk) leverbaar is op jullie huwelijksdag want deze bloem/plant is niet het hele jaar door verkrijgbaar.

34+ trendy wedding flowers white centerpieces hydrangeas #wedding #flowers

Hosta

Hosta is een andere populaire keuze voor mensen met een allergie en de bloemen zijn er in kleuren van chartreuse tot goudkleurig. De kleinere bloemen binnenin zijn vaak licht violet of wit en de meeste hosta planten hebben geen geur.

Height 28" x 42" Zone 3 Near orange leaves with dark green margins. Center changes from bright yellow/orange to yellow and gradually fades to white by end of summer. Hosts grow best in moist, well-drained, highly organic soils.

 

Rozen

Rozen die nog (half) gesloten zijn en niet veel geur hebben zijn een goede keuze. Deze rozen geven geen stuifmeel af. Vraag goed na bij de bloemist welke rozen geen stuifmeel afgeven en weinig tot geen geur verspreiden.

pink ranunculus

Orchidee

Slechts weinig orchideeën geven een (stuifmeel) allergie. Dit is dan ook een goede (maar niet de goedkoopste) keuze voor het bruidsboeket en de bloemdecoraties.

7 Unbelievable Tips: Wedding Flowers Fall Bouquet wedding flowers reception bridal musings.Wedding Flowers August Sparkle wedding flowers orchids escort cards.Wedding Flowers Lilac Mauve..

Combineer allergie-vrije bloemen eens met mooi groen blad om tot indrukwekkende bloemarrangementen te komen.

Modern summer greenery wedding table centrepiece

Bloemen om te vermijden

Je kunt beter geen bloemen als gerbera’s, chrysanten, asters, dahlia’s en zonnebloemen gebruiken tenzij je er zeker van bent dat al het stuifmeel weg is. Er zijn een aantal (dubbele bloem) chrysanten, dahlia’s en asters die geen stuifmeel dragen. Deze bloemen hebben een groot aantal blaadjes per bloem. Deze soorten zijn zo vaak gehybridiseerd dat de stuifmeel stampers meer op blaadjes lijken. Alle dubbele bloemen zijn stuifmeelvrij.

Lelies

Lelies zijn lastige bloemen voor iemand met een allergie. Ze kunnen tegenwoordig gekocht worden in een stuifmeelvrije versie (of anders moet iemand zonder allergie voorzichtig de stuifmeeldraden verwijderen uit de bloemen voordat deze gebruikt worden. Maar pas op want het stuifmeel vlekt heel erg en is zeer lastig weer te verwijderen. Doe dit dus nooit in je trouwkleding of mooie outfit! Ook het sap van de lelie kan een vervelende en langdurige jeukende huid opleveren dus bescherm je handen). Daarom kunnen bruiden met een allergie of zeer gevoelige huid beter geen lelies laten verwerken in het bruidsboeket. Sommige lelies hebben ook een zeer sterke geur. Controleer of dit niet te sterk is voordat je lelies gaat gebruiken in de bruidsbloemen of decoratie. In de onderstaande foto zijn de lelies stuifmeelvrij gemaakt.

oriental lily bouquet flowers bouquets pinterest #WeddingBouquets #LilliesGiftIdeas

Guldenroede

Guldenroede is fel geel en vaak gebruikt als vulling in arrangementen of in kleine toefjes ter decoratie. Gebruik dit niet want het geeft veel stuifmeel af!

#flower astilbe in yellow.

Gipskruid

Gipskruid is een favoriete bloem om te verwerken, ook hier vaak als vulling in arrangementen of in toefjes ter decoratie. Gebruik alleen de dubbele bloem soort als je gipskruid wilt hebben. De enkele bloemsoort geeft veel stuifmeel af. Ook kan gipskruid ruiken.

Hottest 7 Spring Wedding Flowers to Rock Your Big Day--baby breath and roses wed... Hottest 7 Spring Wedding Flowers to Rock Your Big Day--baby breath and roses wedding centerpieces, diy wedding decoratio... #Big #breath #Daybaby

Bloemen en planten buiten de locatie

Overweeg je (een deel van) de dag buiten te besteden (denk aan een buiten ceremonie)? Dan is het goed om de locatie te bekijken om te zien of er bloemen, planten, bomen of struiken staan waar je last van kunt hebben. Vergeet niet na te vragen wat er zoal bloeit en groeit tijdens jullie huwelijksdag want een bezoek in de winter levert een ander plaatje dan in de zomer. Is er een grasveld? Vraag dan na of deze 2 tot 3 dagen voor de bruiloft gemaaid kan worden.

Potten met bloeiende viooltjes staan feestelijk en zijn allergie-vriendelijk. Zo ook bougainvillea. De bloemen hebben geen geur en hebben geen tot zeer weinig stuifmeel.

A Colorful Mediterranean Menu by Annie Campbell

Misschien zijn er bloemisten die nog wat tips hebben voor bruidsparen met een allergie? We horen het graag!

0 comment

(Kam)Pioenen

De pioenroos is DE bloem voor een romantische zomer bruiloft en staan prachtig in een handgebonden boeket, maar ook in de tafelstukken. De pioenroos is verkrijgbaar in een reeks prachtige tinten, van puur wit naar zacht roze en zalm tot aan fuchsia en rijk dieprode kleur.  Het zal niet moeilijk zijn om deze bloem te combineren in jouw kleuren thema. De pioenroos is vooral te verkrijgen vanaf half mei tot begin juli.

0 comment

Zomerse bruidsbloemen

Een goede manier om je bruidsboeket (en ander bloemwerk) binnen een zomers thema te houden, is door bloemen te kiezen uit het seizoen. Vind inspiratie door om je heen te kijken in tuinen en velden. Wat groeit en bloeit er in de zomer en waar staan de bloemenzaken mee vol? Je zult verrast zijn door de enorme keuze aan kleuren, geuren en stijlen.

Veel bloemen zijn tegenwoordig (vrijwel) het gehele jaar door verkrijgbaar. Maar wanneer je echt een zomers boeket wilt, denk dan bijvoorbeeld eens aan de volgende opties: (Pioen)rozen, Lavendel, (Calla) Lelies, Hortensia, Delphinium, Orchideeën, Korenbloemen, Dahlia’s, Zonnebloemen en Lathyrus.

0 comment