Planning

Informatie over het plannen van de bruiloft

Tafelschikking tijdens het huwelijksdiner

Het maken van een goede tafelschikking kan nogal eens wat frustratie en dilemma’s opleveren en niet alleen over de vraag wie aan de bruidstafel mag plaatsnemen.

Zo moeten veel bruidsparen rekening houden met gescheiden ouders (met of zonder nieuwe partner) of familieleden die niet al te best met elkaar overweg kunnen. Ook kan het zijn dat een aantal gasten de Nederlandse taal niet machtig zijn en moet je rekening houden met allerlei kleine, maar belangrijke feitjes zoals personen die minder valide zijn en dus beter dicht bij de deur geplaatst worden zodat zij zich niet tussen tafels en stoelen hoeven te manoeuvreren, tafels waar een of meerdere kinderstoelen bij geplaatst moet worden…. En ga zo maar door.

Er zijn allerlei officiële regeltjes en do’s en don’ts, maar trek je daar niet al te veel van aan als blijkt dat iets in jullie geval niet werkt. Het is veel belangrijker dat jullie en de gasten zich prettig voelen in het gezelschap aan tafel.

Een aantal tips om deze taak tijdens de planning iets eenvoudiger te maken zijn:

  • Haal stellen niet uit elkaar
  • Zet gasten die elkaar kennen en goed met elkaar kunnen opschieten bij elkaar
  • Zet gasten die het gezelschap niet (goed) kennen aan een tafel bij mensen waarvan je zeker weet dat zij gemakkelijk contact leggen en dus vast en zeker een gesprek zullen aangaan (denk hierbij ook aan gasten die geen Nederlands spreken, maar misschien wel Engels… zet ze in dat geval bij gasten waarvan je weet dat zij in het Engels kunnen communiceren)
  • Zijn er meerdere kinderen aanwezig die wel zelfstandig kunnen eten? Misschien is het dan een goed idee om een aparte kindertafel te maken. Leg een spelletje of kleurpotloden en kleurplaten neer (of vraag of de locatie hier op in kan spelen) en plaats de tafel zo dat de kinderen van hun stoel kunnen zonder dat zij constant door de ruimte van de volwassenen rennen
  • Zet ex-partners en personen die niet zo goed met een ander op kunnen schieten niet te dicht bij elkaar. Zijn ouders gescheiden en hebben zij een nieuwe partner bij zich, zet de partner dan altijd naast vader of moeder als zij niet aan de bruidstafel zitten.
  • Hoe dichter iemand bij de bruidstafel zit, hoe belangrijker deze personen voor jullie zijn (en dit ook zo voelen). Reserveer deze tafels daarom dan ook voor directe familieleden of belangrijke vrienden.
  • Bedenk vooraf of je een geheel vrije tafelschikking wilt met uitzondering van de bruidstafel (iedereen mag gaan zitten waar zij willen – dit is heel informeel), semi-formeel is om gasten per tafel(nummer) in te delen, maar ze zelf te laten beslissen waar zij aan tafel gaan zitten. Formeel is het om gasten per tafel(nummer) in te delen en vervolgens een naamkaartje te plaatsen op de tafel waar men dient plaats te nemen.
  • Maak je er niet druk om dat je waarschijnlijk niet voor iedereen het beste plekje kunt reserveren. Er zal altijd wel iemand zijn die liever ergens anders had willen zitten. Gemiddeld duurt een diner 2 uur. Ze komen er vast en zeker weer bovenop om die tijd door te brengen op de plek die jullie met zorg voor ze hebt gekozen.

De bruidstafel is natuurlijk de meest belangrijke tafel tijdens het diner. Traditioneel zitten de ouders van het bruidspaar aan deze tafel samen met de belangrijkste gasten (de eigen kinderen, opa’s, oma’s, getuigen, bruidsmeisjes, bruidsjonkers…).

Een voorbeeld van een traditionele schikking aan een tafel voor 8-10 personen is: getuige (+ partner) – vader van de bruidegom – moeder van de bruid – bruidegom – bruid – vader van de bruid – moeder van de bruidegom – getuige (+ partner).

Zijn de ouders van de bruidegom gescheiden en opnieuw getrouwd dan is de officiële schikking als volgt:

Stiefmoeder bruidegom – getuige – vader van de bruidegom – moeder van de bruid – bruidegom – bruid  – vader van de bruid – moeder van de bruidegom – getuige – stiefvader van de bruidegom

Of als de ouders van de bruid zijn gescheiden en hertrouwd:

Stiefvader van de bruid – getuige – vader van de bruidegom – moeder van de bruid – bruidegom – bruid- vader van de bruid – moeder van de bruidegom – getuige – stiefmoeder van de bruid.

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat ook Nederlandse bruidsparen behalve de getuigen een gevolg hebben van bruidspersoneel (volwassen bruidsmeisjes (bridesmaids) en jonkers (groomsmen) met een maid of honor en best man op de belangrijkste plek). Of het bruidspaar vind het gezelschap van de getuigen en hun partners gewoon zeer belangrijk. Je kunt er in dat geval voor kiezen om de ouders aan het hoofd van een bepaalde andere tafel te plaatsen en de bruidstafel te reserveren voor bruidspaar en jullie bruidspersoneel zoals in onderstaand voorbeeld:

Bridesmaid/getuige – groomsman/getuige – Maid of honor/getuige – bruidegom – bruid – best man/getuige – bridesmaid/getuige – groomsmen/getuige.

Gebruik de naamkaartjes ook om aan te geven of iemand een speciaal dieet nodig heeft of andere belangrijke informatie voor het bedienend personeel. Geef de locatie een lijst van de tafelschikking waar ook dergelijke details op aangegeven staan. Zo verloopt het uitserveren vlekkeloos en hoeft er bijvoorbeeld niet gezocht te worden naar het nichtje met een lactose intolerantie.

Laat het aan de (professionele) ceremoniemeester over om de tafelschikking vooraf met de locatie door te nemen en bij aanvang van het diner het plaatsnemen in goede banen te leiden. En laat je niet verleiden om op dat moment nog wijzigingen aan te brengen omdat Tante zus-en-zo komt zeggen dat ze liever ergens ander wil zitten. Niets meer aan doen!

Veel succes gewenst met het uitvogelen van de “wie zit waar” puzzel!!

0 comment

Een professionele ceremoniemeester versus je ‘bestie’ vragen

Als je een weddingplanner wilt inhuren om te helpen jullie dag vorm te geven, alles te organiseren en jullie wensen uit te voeren, boek haar/hem dan in een zo’n vroeg mogelijk stadium zodat zij direct vanaf de start betrokken is bij alle belangrijke stappen die genomen moeten worden of je nu alles aan haar overlaat of deels door haar laten plannen.

Maar misschien wil je de planning liever helemaal zelf doen en zoek je naar een professioneel ceremoniemeester die jullie op de dag van de bruiloft kan bijstaan zodat niet alleen het bruidspaar, maar ook alle gasten ontspannen kunnen genieten. Moet je deze ceremoniemeester dan ook al zo vroeg boeken?

Je zou denken dat dit niet nodig is. Maar wachten tot het laatste moment kan ook een misser zijn want de professionele ceremoniemeester kan er in een vroeger stadium voor zorgen dat jullie goed voorbereid zijn op de grote dag. Zij kan je helpen met een checklist voor de planning, je kunt putten uit haar ervaring en expertise bij vragen over verschillende leveranciers of indeling van de dag, ze helpt je bij het opstellen van een goede tijdlijn en draaiboek. Op die manier is het voor het bruidspaar ook gemakkelijker wanneer de touwtjes uit handen gegeven moeten worden op de grote dag.

Let op: Bij sommige ceremoniemeesters is enige hulp en advies tijdens het voortraject inbegrepen. Bij anderen betaal je misschien voor deze extra’s. Vraag dus altijd goed na wat je kunt verwachten.

Boek een ceremoniemeester idealiter minimaal 6 maanden voor de huwelijksdag al zal je waarschijnlijk pas een maand van te voren echt gaan samenwerken. Het is toch een fijn gevoel om bijvoorbeeld per email of telefonisch een keer per maand even te schakelen over hoe de planning verloopt. En door eerder de ceremoniemeester in te schakelen loop je ook minder risico dat de professionals al geboekt zijn door andere bruidsparen.

View More: http://jenniferhejna.pass.us/fiona-and-thomas

0 comment